mobile icon

Guy's Naaicentrum

facebooklogo naaicentrum pintrest naaicentrum

Borduurwerk en verstevigingsmateriaal

Dunne stoffen hebben meer steun nodig dan dikke dicht geweven, op zich al onbewegelijke stoffen, zoals jeans. Op alle gestructureerde materialen zoals, tricot, brei-achtige stoffen, grof geweven stoffen, badstof en dergelijke, is het aan te raden om bovenop een laag wateroplosbare folie te leggen om het verdwijnen van de steken in de stof te voorkomen.

De beste manier om te leren welk materiaal je het best kan gebruiken is een aantal proefjes met de verschillende soorten stof en steunmaterialen te borduren. Zo zie je heel vlug wat goed is, en wat niet. We raden je ook aan om een professioneel ontworpen motief van een gekochte kaart of één die in je machine zit te gebruiken (of een zelf ontworpen motief), omdat niet alle motieven die van het internet afkomen goed zijn. Op deze manier sluit je uit dat het aan het motief ligt als er iets mis gaat. Kijk ook eens op de achterkant van geborduurde kleding in de winkel. Daar zie je vaak nog de resten van de steunmaterialen - en daar leer je heel veel van. Als je twijfelt wat je best gebruikt, kan je dit ook altijd vragen...We helpen je graag.
Naaiprojecten ter inspiratie

Op de websites van onder andere Janome, Pfaff, Husqvarna VIKING en Bernina zijn regelmatig gratis projecten te downloaden.

Iedere stof heeft zijn persoonlijke eigenschappen en op grond daarvan is het van groot belang om daarvoor het bijpassende steunmateriaal te kiezen.

Het is heel belangrijk dat je altijd eerst naar de te borduren stof en de eigenschappen ervan kijkt en ook naar het borduurmotief dat erop moet komen. Motieven met weinig steken per vierkante cm hebben minder versteviging nodig dan motieven met heel veel steken, dus een hoge steekdichtheid. Hele grote motieven hebben meer steun nodig dan hele kleine. Motieven met veel lange satijn- of cordonsteken hebben meer versteviging nodig dan motieven met alleen vulsteken. Hoe langer de satijnsteek, hoe meer hij trekt, dus hoe beter je moet verstevigen.